Prețul apartamentelor s-a dublat în doar 13 ani: era mai bine după criza economică decât acum
Viața nu mai simplă nici pentru românii care doresc să devină proprietari ai unei locuințe, dar nici pentru chiriași.
Cifrele oficiale care ne oferă o viziune de ansamblu asupra pieței imobiliare europene arată că aceasta s-a scumpit semnificativ, deci nu doar la noi în țară a devenit tot mai greu să-ți realizezi visul de a-ți lua o casă.
E greu să-ți cumperi propria locuință, dar și să fii chiriaș
În foarte multe state europene, cetățenii se confruntă cu aceleași probleme, cu un val de scumpiri, fie că au calitatea de viitori proprietari, fie că sunt chiriași.
O analiză a Eurostat arată că prețurile locuințelor în UE au urcat masiv, din 2010 până în 2023, la fel și chiriile.
Mai mult decât atât, există țări unde prețurile locuințelor chiar s-au dublat în această perioadă.
„Prețurile locuințelor și chiriile în UE au urmat o traiectorie de creștere comparabilă între 2010 și al doilea trimestru din 2011. După acest trimestru, prețurile locuințelor și chiriile au evoluat diferit. În timp ce chiriile au crescut constant în această perioadă până în al doilea trimestru al anului 2023, prețurile locuințelor au fluctuat considerabil.
După o scădere bruscă între al doilea trimestru al anului 2011 și primul trimestru al anului 2013, prețurile locuințelor au rămas mai mult sau mai puțin stabile între 2013 și 2014. A urmat o creștere rapidă la începutul lui 2015, iar prețurile locuințelor au crescut mai rapid decât chiriile până în al doilea trimestru al anului 2022. În trimestrul III 2022, prețurile locuințelor au crescut în același ritm cu chiriile (ambele +0,7% față de trimestrul II 2022). Începând cu trimestrul al patrulea din 2022, prețurile locuințelor au scăzut două trimestre la rând înainte de a înregistra o mică creștere în trimestrul al doilea din 2023″, relatează Eurostat.
Vezi aici care e orașul din România unde poți să cumperi garsonieră cu 3000 de euro.
Care sunt țările în care prețurile locuințelor s-au dublat
Când vorbim despre locuințe de două ori mai scumpe, statisticienii spun că acest lucru s-a întâmplat în Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Cehia, Luxemburg și Austria.
„Între 2010 și al doilea trimestru al anului 2023, prețurile locuințelor au crescut cu 46%, iar chiriile cu 21%.
Comparând al doilea trimestru din 2023 cu 2010, prețurile locuințelor au crescut mai mult decât chiriile în 20 din cele 27 de țări ale UE”, notează experții.
Din păcate, scumpirile în imobiliare continuă și acum
Tendința de creștere nu e resimțită doar la nivelul ultimilor 13 ani, chiar și acum se întâmplă același fenomen al scumpirilor.
Vezi aici de ce românii scot banii de la saltea și cumpără apartamente „la greu”
„În al doilea trimestru al anului 2023, prețurile locuințelor în UE au crescut cu 0,3% față de primul trimestru din 2023, în timp ce chiriile au crescut cu 0,7%.
Comparativ cu al doilea trimestru din 2022, prețurile locuințelor în UE au scăzut cu -1,1%, în timp ce chiriile au crescut cu 3,0%”, conform Eurostat.